petak, 26. svibnja 2017.

MESNA ROLADA S JAJIMA





Potrebno:

50 dag mljevenog mesa
1 luk
10 dag pancete ili domaće dimljene slanine
2 šnite starog kruha
4 žlice krušnih mrvica
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja
komadić sira trapista (4-5 dag) a može i bez njega
šaka sjeckanog peršinovog lišća
vegeta, sol, papar, 2 žličice mljevene crvene paprike
2 žlice sezama ( a može i bez njega)
1,5 dl bijelog vina
Za kajganu: 3 jaja + 1 dl mlijeka

Priprema:
Na malo ulja pržiti sitno sjeckan luk i jako sitno nasjeckanu pancetu dok se sve lijepo ne zažuti i ne zamiriše.
U većoj posudi pomiješati meso, jaje, peršinovo lišće, kruh namočen u vodi pa ocjeđen rukama i natrgan na sitno, mrvice, začine i prženi luk, kiselo vrhnje i pancetu. Sve dobro izraditi i izmiješati rukom dok ne postane lijepa kompaktna masa (što se duže mijesi, masa postaje sve kompaktnija).
U većoj tavici ispeći jaja prethodno razmućena vilicom s mlijekom, posoliti. Peći kao omlet u komadu na malo ulja. Kada se jaja stegnu s donje strane pažljivo odvajajte rubove vilicom i naginjite usput tavicu da tekuća jaja koja su na vrhu iscure na dno kako bi se zapekla. Potom cijeli omlet pažljivo okrenite  i ispecite do kraja i sa druge strane. Bilo bi super da imate četvrtastu tavicu, no ja nisam imala pa sam pekla u običnoj okrugloj pa sam pečenu kajganu isjekla na tri komada da mi lijepo stane po veličini na meso. (vidi sliku)
Pripremiti alu foliju, po njoj rasipati ravnomjerno sezam, preko sezama rukama natiskati mesnu smjesu u oblik pravokutnika. Preko mesa staviti tanki sloj kajgane, preko kajgane naribati sir pa sve skupa pažljivo uz pomoć folije zarolati u roladu.
Roladu oprezno premjestiti u dobro nauljen lim, uliti vino pa prekriveno folijom peći u prethodno zagrijanoj pećnici  na 200°C 20tak minuta, dok ne počne cvrčati. Tada izvadite, pa prelijte štrucu umakom u kojem se peče i nastavite peći ali bez folije. Svakih 10tak min izvadite štrucu i ponovno ju prelijte umakom od pečenja (tako će biti sočnija). Ako vam se prilikom pečenja umak zagori i štruca ostane ‘na suhome’, dodajte oko 1 dl vode i nastavite peći. Nakon ukupno 1 sat i 15tak minuta, štruca je gotova, a primjetiti ćete to i po lijepoj hruskavoj korici koja se ulovila po njoj.
Malo rashladiti pa izrezati na tanke šnite i poslužiti uz prilog po želji i zelenu salatu.

Nema komentara:

Objavi komentar

TIRAMISU TORTA

Za specijalnu priliku, specijalna izvjedba tiramisu poslastice! Slaganje piskota ovog tiramisua  je poseban i jako mi je zao sto nem...