četvrtak, 25. svibnja 2017.

ESTERHAZI TORTA

Sastojci
Potrebno za koru x3 :
belanca 6
šećer 120 gr
vanilin šećer 1
pečen lešnik 120 gr
brašno 3 kašika

Potrebno za fil :
žumanca 12
šećer 300 gr
vanilin šećer 3 kesice
margarin 350 gr
pečen lešnik 230 gr

Premaz:
džem 3 kašika
voda 1 kašika

Potrebno za dekoraciju :
krupno sečen lešnik 100 gr
crna čokolade 200 gr
bela čokolada 200 gr
ulje 8 kašika

Kako pripremiti

Belanca umutite u čvrst šam pa postepeno dodajite šećer.Mutite dok se šećer ne istopi oko 5 minuta.Isključite mikser pa dodajte pečen lešnik,brašno, i vanilin šećer.Sve izmešati špatulom pa isipajte u veliki pleh 35x40 (od električnog šporeta)koga ste obložili pairom za pečenje i premazali margarinom.Peći na 170 c oko 14 minuta.Napravite još 2 identične kore.Ohladiti,pa hladne kore preseći po dužini na polovinu i dobićete 12 tankih korica. Za fil je potrebno da žumanca umutite sa šećerom dok ne pobele.Dodajte i vanilin šećer i skuvajte fil na pari.Ohladite.Margarin umutite penasto pa sjedinite sa hladnim filom.Dodajte mleven lešnik. Filovati : kora,fil,kora,fil,kora... Džem pomešati sa 1 kašikom vode i pustiti da provri.Vreo džem preliti preko torte. Belu čokoladu otopiti na pari sa uljem i pustiti da se prohladi.Preliti tortu.Crnu čokoladu otopiti sa uljem ,promešati i pustiti da se prohladi.Sipati je u kesu za zamrzivač ,odseći vrh kese i izvlačite linije po torti.Sačekajte da se blago stegne pa čačkalicom ili štapićem za ražnjiće povlačite linije po torti. Oko torte stavite grubo sečen lešnik. Dobro rashladiti. Uživati u prelepom ukusu. Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar

TIRAMISU TORTA

Za specijalnu priliku, specijalna izvjedba tiramisu poslastice! Slaganje piskota ovog tiramisua  je poseban i jako mi je zao sto nem...