subota, 27. svibnja 2017.

ČOKOLADNA TORTA




Sastojci

***Za biskvit:
3 case brasna ( casa od 200ml)
2 case secera
1/2 case kakaa
2 kasikice sode bikarbone
3/4 case ulja
2 case toplog mlijeka
2 kasike ocata

***Za kremu:
600ml mlijeka
2 pudinga od cokolade
8 kasika secera
50 grama mlijecne cokolade
200 grama margarina

***Za premaz okolo torte:
200ml vrhnja za slag
150 grama mlijecne cokolade

***Plus jos:
Kakao namaz ( mala teglica)

Priprema
1.
Za biskvit nam nije potreban mikser. Rucnom metlicom pomijesamo sve suhe sastojke. Sve mokre sjedinimo, s tim da mlijeko prije toga ugrijemo, suhe i mokre sastojke sjedinimo i izlijemo u kalup na cije smo dno stavili papir za pecenje. Stranice namazati margarinom. Ja sam pekla u kalupu za torte od 26 cm.
Smjesu pecemo na 180 stepeni od 50 do 60 minuta. Provjeriti cackalicom da li je peceno. Lagano odvojimo od obruca i presjecemo po pola da dobijemo dvije kore. To ide relativno jednostavno.
2.
Dok se ovo peklo napravvili smo pudinge na 600ml mlijeka i u vruce dodali cokoladu da se otopi. Kad se ohladi pjenasto umutimo margarin mikerom i sjedinimo sa pudingom. To nam je krema.
3.
Ganache koji ide na vrh:
Ugrijemo vrhnje pazeci da ne prokljuca, u tome otoimo cokoladu i pustimo da se skroz ohladi. Kad se ohladilo mikserom kratko umutimo u mazivu kremu i tim premazemo tortu okolo.
4.
Slazemo tortu  koru namazemo sa 4-5 kasika kakao namaza, sttavimo svu kremi, pa onda drugu koru i opet namazemo sa 4-5 kasika kaakao namaza, okolo nanesemo ganache kremu i ukrasimo po zelji. Kore ne treba nicim kvasiti jer su svjeze same po sebi.

Nema komentara:

Objavi komentar

TIRAMISU TORTA

Za specijalnu priliku, specijalna izvjedba tiramisu poslastice! Slaganje piskota ovog tiramisua  je poseban i jako mi je zao sto nem...