subota, 29. srpnja 2017.

NAJBOLjE LAZANjE


Sastojci CRVENI SOS malo maslinovog ulja 1 veći luk 4 čena belog luka 250 gr svinjskog mesa 250 gr goveđeg mesa 1 šolja je 250 grama 1 tegla (1/2 kg) sosa od paradajza 1/2 šolje narendanih šargarepa Vegete i bibera po ukusu malo peršunovog lista – sitno iseckanog BELI SOS (Bešamel) 4 kašike ulja 3 kakašike putera 2 kašike brašna 3 šolje mleka ili više ako treba soli i bibera po ukusu 2 šolje narendane Mocarele ili sličnog sira (tipa Kačkavalj) 300 gr sveže Mocarele (dve ‘loptice’ pakovane u vodi) 1/2 šolje narendanog Parmezana za posipanje Priprema 1. U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata. 2. Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir. Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje. Ovo nije gibanica! 3. U pleh za pečenje, staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje. Zatim red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, da beli sos nebi izgoreo. Kad je ispečeno – oko 1 sat na 180 stepeni, odgore staviti Parmezan i peći još 10 minuta. 4. Prijatno! Posluživanje Pošto za ovo jelo treba dosta truda, ja uvek napravim duplu meru, jednu ispečem a drugu stavim u zamrzivač i bude odlično! Zamrzne se NE ispečeno, naravno. Dobro prekriti folijom da se lazanja u zamrzivaču ne osuši. U mnogim receptima ćete videti da se listići lazanje prvo skuvaju, ali za to zaista nema potrebe. Ako nadjete sveže testo dovoljno je da se peče u rerni 1 sat, a ako koristite suvo testo (listove) treba 15-20 minuta duže.

Nema komentara:

Objavi komentar

TIRAMISU TORTA

Za specijalnu priliku, specijalna izvjedba tiramisu poslastice! Slaganje piskota ovog tiramisua  je poseban i jako mi je zao sto nem...