Stalno sam u potrazi za dobrim receptima za dijabetičke slastice, za kekse i kolače. U posljednje vrijeme otkrila sam isomalt i kombinirala ga s fruktozom , u ovom receptu za kekse koji umjesto maslaca imaju i margovitu …pa sad koliko je zdravo(margarin uopće?) ne znam ,ali je recept adekvatan za dijabetičare kod kojih je uz poremećen metabolizam šećera promijenjen i metabolizam masti. Uglavnom, keksi su jako fini, a tijesto svilasto i meko za oblikovanje. Ja sam napravila od istog tijesta tri različite vrste …
Sastojci
Tijesto
300 g brašna
200 g kokosa
2 jaja
250 g margovite
80 g izomalta
60 g fruktoze
1/2 paketića praška za pecivo
1 žlica ekstrakta vanilije
Dodaci
100 g diat čokolade
dijabetička marmelada
2 žlice gorkog kakaa(nezaslađenog)
Priprema
1.
Od margarina,jaja,obje vrste zamjena za šećer-izomalt i fruktoza,te praška za pecivo prosijanog s brašnom i kokosa umiješajte homogenu smjesu.Dobit ćete fino ,svilasto ne pretvrdo tijesto.
Ostavite ga u hladnjaku bar 1 sat,a može i dulje da odstoji.
2.
Kad je tijesto odležalo,podijelite tijesto na tri dijela.
Za kiflice masu najprije oblikujte u valjčiće duge 3-4 cm pa ih savinite u oblik kiflica.
3.
Za cvjetiće tijesto razvaljajte izmedu dva lista papira za pečenje ,pa modlicama izrežite oblik cvjetića,a.polovicu ostavite s rupom u sredini.
Treći dio tijesta umijesite s dvije žlice gorkog kakaa kojeg ste otopili u žličici vode da dobijete kakao smjesu.Izrežite oblike srca ili rombova ili po želji.
4.
Rasporedite izrezane kekse na lim obložen papirom za pečenje i pecite 10-15 minuta na 140 Celzijevih stupnjeva.Pripazite da ne izgore,jer kolači s fruktozom brže potamne ,pa treba smanjti temperaturu.
5.
Pečene kekse -cvjetiće spajajte dva po dva s dijabetičkom marmeladom .
Kiflice ohlađene,umačite u otopljenu čokoladnu ocaklinu te uvaljajte u kokosovo brašno ili u usitnjene orahe.
Ostale kakao kekse umačite do pola u rastopljenu ocaklinu ili pak išarajte čokoladom ,po želji.
6.
Slatko bez šećera ,kako vidite ,nije pri tome ništa manje ukusno ,a može pružiti sitna blagdanska zadovoljstva oboljelima od dijabetesa ,kojih je nažalost ,sve više ne samo među starijima već i među mladima.
Posluživanje
Nekoliko podataka o izomaltu prirodnom derivatu šećera dobivenom iz šećerne repe.Ima okus običnog šećera ,ali ne oštećuje zubnu caklinu jer ne stvara mliječnu kiselinu u ustima ,te ne stvara pogodnu podlogu za rast bakterija i razvoj karijesa. Isomalt ,označen kao E-953 je disaharid građen od glukoze i manitola ,sadrži 50% manje cal od običnog šećera,a smiju ga upotrebljavati dijabetičari ,jer za njegov metabolizam nije potreban inzulin.Dnevne doze veće od 20-30 g ne trebaju biti prekoračene jer kod osjetljivijih ljudi mogu prouzročiti nadutost i diareju.
Recept je iz slastičarnice” Vincek” iz Zagreba,već objavljen u tisku ,iako malo modificiran s moje strane.
Sastojci
Tijesto
300 g brašna
200 g kokosa
2 jaja
250 g margovite
80 g izomalta
60 g fruktoze
1/2 paketića praška za pecivo
1 žlica ekstrakta vanilije
Dodaci
100 g diat čokolade
dijabetička marmelada
2 žlice gorkog kakaa(nezaslađenog)
Priprema
1.
Od margarina,jaja,obje vrste zamjena za šećer-izomalt i fruktoza,te praška za pecivo prosijanog s brašnom i kokosa umiješajte homogenu smjesu.Dobit ćete fino ,svilasto ne pretvrdo tijesto.
Ostavite ga u hladnjaku bar 1 sat,a može i dulje da odstoji.
2.
Kad je tijesto odležalo,podijelite tijesto na tri dijela.
Za kiflice masu najprije oblikujte u valjčiće duge 3-4 cm pa ih savinite u oblik kiflica.
3.
Za cvjetiće tijesto razvaljajte izmedu dva lista papira za pečenje ,pa modlicama izrežite oblik cvjetića,a.polovicu ostavite s rupom u sredini.
Treći dio tijesta umijesite s dvije žlice gorkog kakaa kojeg ste otopili u žličici vode da dobijete kakao smjesu.Izrežite oblike srca ili rombova ili po želji.
4.
Rasporedite izrezane kekse na lim obložen papirom za pečenje i pecite 10-15 minuta na 140 Celzijevih stupnjeva.Pripazite da ne izgore,jer kolači s fruktozom brže potamne ,pa treba smanjti temperaturu.
5.
Pečene kekse -cvjetiće spajajte dva po dva s dijabetičkom marmeladom .
Kiflice ohlađene,umačite u otopljenu čokoladnu ocaklinu te uvaljajte u kokosovo brašno ili u usitnjene orahe.
Ostale kakao kekse umačite do pola u rastopljenu ocaklinu ili pak išarajte čokoladom ,po želji.
6.
Slatko bez šećera ,kako vidite ,nije pri tome ništa manje ukusno ,a može pružiti sitna blagdanska zadovoljstva oboljelima od dijabetesa ,kojih je nažalost ,sve više ne samo među starijima već i među mladima.
Posluživanje
Nekoliko podataka o izomaltu prirodnom derivatu šećera dobivenom iz šećerne repe.Ima okus običnog šećera ,ali ne oštećuje zubnu caklinu jer ne stvara mliječnu kiselinu u ustima ,te ne stvara pogodnu podlogu za rast bakterija i razvoj karijesa. Isomalt ,označen kao E-953 je disaharid građen od glukoze i manitola ,sadrži 50% manje cal od običnog šećera,a smiju ga upotrebljavati dijabetičari ,jer za njegov metabolizam nije potreban inzulin.Dnevne doze veće od 20-30 g ne trebaju biti prekoračene jer kod osjetljivijih ljudi mogu prouzročiti nadutost i diareju.
Recept je iz slastičarnice” Vincek” iz Zagreba,već objavljen u tisku ,iako malo modificiran s moje strane.
Nema komentara:
Objavi komentar