subota, 29. travnja 2017.

BAKINI ČUPAVCI MEKANI KAO DUŠA....NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA ČUPAVCE

Sastojci
Biskvit
3 jaja
15 žlica šećera
1 dl ulja
1 dl mlijeka
17 žlica brašna (mekog
1 vrećica praška za pecivo
malo soli
Čokoladni umak

 
250 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca
oko 2 dl mlijeka
i još....

 
300 g kokosa

Priprema
1.
Pećnicu upaliti na 180°C.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg.
U drugoj posudi žumanjke umutiti sa šećerom i uljem. Dodati mlijeko, prosijano brašno sa praškom za pecivo (malo po malo) i sol.
Ručno dodati snijeg od bjelanjaka.
2.
Pleh dimenzija 30x30 obložiti papirom za pečenje, te uliti i poravnati pripremljenu smjesu.
Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 15-20 min (dok lagano ne porumeni i čačkalica suha izađe van).
Ohladiti biskvit.*
3.
Kad se biskvit ohladio, narezati ga na kockice (ja sam ih rezala na dimenzije 5x5 cm). Staviti na laganu vatru maslac i čokoladu i otopiti. Dodati mlijeko (ne odjednom, već dok ne dobijete rjeđi, al ne prerijedak umak**). Kad proključa, skinuti s vatre.
4.
U duboki pijat staviti kokos.
Kockice biskvita ubaciti u umak, okretati da upije čokoladu sa svih strana (pomozite si pinjurom), ocijediti, te staviti u pijat sa kokosovim brašnom da se kokos zaljepi sa svih strana :)
5.
Gotovog čupavca slagati na pladanj (obložen papirom za pečenje) i pustiti da se potpuno ohladi.
Čupavci budu meki, sočni i tope se u ustima.
6.
Dva čupavca sa slike zamrznula sam, i pogodni su za zamrzavanje. Kad ih napravite, željenu količinu stavite u alu foliju i zamrzivač. Kad se zaželite, izvadite iz zamrzivača i za par sati imate mekane fine čupavce.

NAJPOPULARNIJI NUTELLA KOLAČ SPREMAN ZA 30 MINUTA!

Sastojci
Kora
250g mlevenog keksa ( po mogucstvu plazma ;))
40g putera
100ml soka od breskve, kajsije ili multivitamin
30 g cokolade u prahu
Filovi
250 g krem sira

 
50 g secera
150 g nutelle
0,5 l slatke pavlake
Ganache
150 g cokolade noisette
150 ml slatke pavlake

Priprema
Kora
1.
Pomesati keks, cokoladu u prahu i na laganoj vatri otopljen puter, po  potrebi dodavati maaalo soka* tako da se dobije smesa koja se ne mrvi.Utisnuti u kalup promera 26 cm i staviti u frizider dok pripremamo filove.
Filovi
1.
Zagrejati nutellu stavljajuci je u posudu sa toplom vodom. Mikserom kremasto umutiti krem sir i secer, zatim ovu smesu podeliti u dve posude na dva jednaka dela. Dobro umutiti slatku pavlaku. Pola od umucene slatke pavlake dodati u jednu posudu sa krem sirom, a drugu polovinu izmesati sa otopljenom nutellom i dodati u drugu posudu sa krem sirom. Premazati koru prvo sa belim,  a zatim sa cokoladnim filom. Hladiti u frizideru.
Ganache
1.

 
Na pari otopiti cokoladu i slatku pavlaku, i ohladiti. Povremeno promesati dok se hladi da se ne stvori ona nesretna kozica kao kod pudinga :D Kad je vasem prstu prijatno pri dodiru ganache-a, bice i tortici, pa je vreme za prelivanje ;)  I to je to! Za neka 3-4 h, tortica je spremna za uzivanje :D
Prijatno!:)
2.
Sto se tice slatke pavlake, ako koristite biljnu, onda je dovoljno da je samo dobro umutite i bice ovako cvrsta kao na slici. Ako koristite mlecnu slatku pavlaku, ja radi prevencije dodam onda 1 kremfix, jer ona zna nekad da pravi problem.
Noisette naravno mozete zameniti sa nekom drugom mlecnom cokoladom, ali ona se savrseno uklopi jer je od lesnika kao i nutella...

SUPER RUČAK ZA 30 MINUTA : KROMPIR SA MLJEVENIM MESOM

Mmmmm….kako je ovo ukusno…
Sastojci
1/2 kg krompira
350 g mljevenog mesa
1 crni luk
1 mrkva
2 crvene paprike (150 g)

 
1/2 l vrele vode
200 g pasiranih rajcica
50 ml vrhnja za kuhanje
vegeta,persun,paprika,biber

Priprema
Krompir sjeci na cetvrtine,luk na sto sitnije,mrkvu na kocke (ili kolutove,kako ko voli),papriku po zelji.
U vecoj,dubljoj tavi zagrijati ulje te proprziti mljeveno meso koje cete odmah zaciniti sa vegetom,paprikom.

 
Dodati mesu crni luk i pustiti da se dobro uprzi,cjelo vrjeme mjesati.
Dodati sad krompir i mjesati par minuta,te dodati pasiranu rajcicu,persun,mrkvu,usuti popotrebi tekucine i pustiti da se tako pirja jedno 15 minuta pa dodati papriku,zaciniti jos po potrebi usuti ostalu tekucinu,vrhnje i pusiti na laganoj temperaturi da se kuha dok krompir ne bude kuhan.

BAJADERA TORTA

SASTOJCI
• 300gr mlevenog Plazma keksa
• 375gr margarina
• 390gr šećera u prahu
• 100gr čokolade za kuvanje



• 250gr mlevenih oraha
• 1 čaša soka od pomorandže
• 1/2 litre mleka
• 2 pudinga od vanile
• 2 šlaga



PRIPREMA
KORA
300gr keksa, 125gr istopljenog margarina, 130gr šećera u prahu, 100gr istopljene čokolade za kuvanje i malo soka od pomorandže. Sve sastojke umutiti i staviti u frižider da se malo stegne.

I KORA
250gr mlevenih oraha, 125gr istopljenog margarina, 130gr šećera u prahu i malo soka od pomorandže. Sve sastojke umutiti i staviti u frižider da se malo stegne.

II KORA
2 pudinga od vanile skuvati u 1/2 litre mleka sa 4 kašike šećera. Kada se masa ohladi dodati 125gr margarina sa 130 gr šećera u prahu.
Na tacnu staviti prvu koru i oblikovati po želji, preko prve drugu, na drugu treću i preko treće umućena dva šlaga.

POSLUZIVANJE
Mi smo da bi bilo zanimljivije i maštovitije posle kore sa orasima posule celim lešnicima a posle fila sa pudinzima posule većim komadima oraha….

Prijatno!!! :)

Izvor: http://www.coolinarika.com/

petak, 28. travnja 2017.

MOSKVA ŠNIT TORTA

SASTOJCI
za kore 2x
8 kom belanaca {ako su jaja malena onda stavite 9}
8 kasika secer
10 kasika mleveni orasi
3 kasike peceni pa mleveni lesnjaci
1 kasika brasno


 
za fil
16 kom zumanaca
16 kasika secer u prahu
250ml mleko
3 kasike brasno
1 kasika gustin
3 pak vanilin secer
250gr puter
500ml slatka pavlaka {1/3 za fil}
300-350gr ociscene visnje
350gr breskve iz kompota
150gr seckani lesnjaci i orasi zajedno
3 pak slag pena
350ml mleko za slag penu


 
PRIPREMA
Za moju varijantu pecemo dve kore u velikom plehu od rerne.Kad se ohlade seku se na pola tako da dobijamo 4 kore .Umutimo belanca sa secerom dok se secer rastopi,iskljucimo mikser i dodamo promesane suve sastojke{orasi,lesnjaci,brasno }sjedinimo mesajuci kasikom.Pecemo u velikom plehu kojeg smo poremazali uljem i oblozili pek papirom.Pecemo na 190c oko 15min.Na isti nacin pripremamo i drugu koru.

Fil
Na pari kuvamo umucena zumanca sa secerom u prahu .U posudi na vatri stavimo 200ml mleka da se kuva,u drugu manju posudicu sjedinimo gustin i brasno sa 50ml mleka pa kuvamo u mleko koje vri na uobicajeni nacin.Skuvani krem sjedinimo sa kuvanim zumancima ,dodamo vanilin secer pa stavimo da se hladi.Sve ovo moze da se kuva i odjednom na pari ali treba biti jako pazljiv da zumanca ne zagore.U vecu posudu umutimo puter pa sjedinimo sa ohladjenim filom .U drugu posudu umutimo i slatku pavlaku pa 1/3 umucene pavlake dodamo u fil i mesamo da se lepo sjedini.Stavimo fil u frizider dok pripremamo druge sastojke.

Mozda je trebalo da stavim odmrzavanje i cedjenje visnje kao prvi korak ,znaci  ocedjene visnje naseckajte .Naseckajte i breskve iz kompota i na kraju naseckajte pecene lesnjake i orasi.

Slaganje torte
Na tacnu stavimo prvu koru,premazemo sa 1/4 fila,na fil poredjamo naseckane visnje{ostavimo malo}na visnje premazemo umucenom pavlakom i poravnjamo,stavimo drugu koru,nanosimo drugu 1/4 fila pa preko njega stavimo naseckane breskve{sacuvamo malo breskvice}opet premazemo pavlakom,stavimo trecu koru,nanosimo trecu cetvrtinu fila i preko njega stavimo visnje i breskve koje smo sacuvali i bogato pospemo naseckanim lesnjacima i orasima,premazemo pavlakom i stavimo poslednju koru,preostalim filom premazemo celu tortu.Za premazivanje i dekoraciju ja sam umutila dodatno 3 slag pene .Savet za fil i umucenu slatku pavlaku: kasikom obelezite fil na 4 dela a pavlaku na 3 dela kako bi imali od svega ravnomerno koliko vam treba.

Izvor:https://www.coolinarika.com/

KOLAČ LIJENE ŽENE...OD JEFTINI SASTOJAKA DO UKUSNOG KOLAČA

Sastojci:
15 dkg margarina
25 dkg štaub šećera
4 žumanjca
25 dkg brašna

 
1 prašak za pecivo
10 dkg oraha, zapečenih bajama ili lješnjaka
2-3 štange čokolade
2 dcl mlijeka.

Priprema:
Izmiješat margarin sa šećerom, dodat žumance, samljevene orahe, lješnjake ili bajame (lješnjake i bajame obvezno malo popržite na laganoj vatri, «pustit» će lip i intenzivan miris) i ostale sastojke. Pecite 40 min. na 180 C.
4 bjelanca
20 dkg šećera

 
Snijeg od 4 bjelanjka istući i zaliti sa 20 dkg špinovanog šećera (špinovani šećer – šećer prelijte sa 1/2 kavene žličice vode pa prokuhajte na laganoj vatri, pričekajte da voda malo ispari pa vrelu smjesu prelijte preko snijega od bjelanca). Staviti na gotov kolač.
3 žlice vode
3 žlice šećera
10 dkg čokolade
8 dkg maslaca ili margarina
Preliti preko bjelanca. Gotovo!!! Pričekajte da se glazura malo stegne, izrežite kolač i uživajte. U slast!

KREMPITA: “DAMA” MEĐU KOLAČIMA!

Za nju kažu da je “dama” među slatkim kolačima. Suptilna, otmena, ponosna – jedinstvena Krempita.

Sastojci
– 2 lista kupovnog lisnatog tijesta
– 1 l punomasnog mlijeka
– 1 l vode
– 500 g šećera
– 4 kesice vanili šećera

 
– 200 g brašna
– 200 g gustina
– 10 jaja
– 500 ml slatke pavlake, po želji

Priprema
Svaki list lisnatog tijesta razvijte oklagijom na jednake veličine, tako da odgovaraju veličini pleha. Ispecite oba da porumene, a zatim jedan isjecite na kocke, onolike kolika će vam biti parčad krempite.
Odvojite žumanca od bjelanaca, a od 500g šećera odvojite 10 kašika, koje ćete umutiti sa bjelancima. Žumanca, šećer, vanili šećer, brašno i gustin izmješajte sa oko 3-4 dl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudvica.

 
Preostalo mlijeko i vodu stavite zajedno da prokuhaju. Za to vrijeme ulupajte čvrst snijeg od 10 bjelanaca i 10 kašika šećera. U prokuhano mlijeko ukuhajte smjesu sa žumancima i uz povremeno mješanje kuhajte oko 10 minuta na umjerenoj temperaturi, uz neprestano mješanje.
Još vreo fil polako dodajte, jednu po jednu kašiku u snijeg od bjelanaca mješajući mikserom najvećom brzinom. U dosta duboki pleh stavite cijeli list lisnatog tijesta.
Preko premažite vreo fil i kada se malo prohladi poredajte isječene kocke lisnatog tijesta tako da ona strana koja je bila dole pri pečenju sada bude gore, tako ce se dobiti ravan izgled. Ako želite, preko ohlađenog fila možete premazati ulupanu slatku pavlaku, pa tek onda poredati pečene korice. Preko pospite šećer u prahu.

NAJSLAĐA PILETINA DO SADA BOLJI RECEPT ZA PILETINU NISAM PROBALA UVJERITE SE I SAMI

Sastojci
6-8 pilecih batkova
4 luka
2 glavice belog luka

 
vegeta, so i biber
1/2 dcl maslinovo ulje

Priprema
1.
Batkove je najbolje uvegetiti vece pre pecenja ali i nekoliko sati pre je ok, dobro zatvoriti folijom i staviti u frizider.
2.
Luk iseci na ploske, staviti u vatrostanu posudu zajedno sa batkovima. Beli luk preseci po pola, sve zaliti uljem i peci prvih 30-40 minuta prekriveno folijom u predhodno zagrijanoj rerni na 200C.

 
3.
Skinuti foliju okrenuti batkove i vratiti u renu da suvisna tecnost ispari i meso zarumeni.
4.
Posluziti uz pecene krompire i salatu po zelji.
A uz Ljiljanine fantasticne tri salate blo je odlicno. Probajte!
Posluživanje
Sto vise luka stavite “moca” ce biti sladja.

DORUČAK ZA PAR MINUTA GOTOV A VOLE GA I VELIKI I MALI

Sastojci:
400 ml mlake vode
2 ½ kašike ulja
2 ½ kašikice soli

 
800 gr brašna
2 ½ kašikice suvog kvasca

250 gr gaude
2 manje kisele pavlake
400 gr šunke za pizzu
kečap
origano, bosiljak, nana za posipanje
margarin za premazivanje

Priprema:
Pomešati brašno sa solju, dodati u to suvi kvasac i pomešati, naliti mlakom vodom i u nju sipati ulje. Dobro izmešati, te umesiti u glatko testo i ostaviti poklopljeno streč folijom negde na toplo mesto da testo naraste (nekih satićak vremena).
Naraslo testo podeliti na desetak jufkica i oblikovati ih u loptice. Loptice možete takodje pokriti streč folijom, da se ne suše.

 
Na brašnom posutoj podlozi razvijati svaku lopticu u krug, premazati ga po sredini kiselom pavlakom, rasporediti na jednu polovinu šunku, preliti je kečapom, posuti origanom, bosiljkom i nanom, te od gore još posuti narendanom gaudom (ili nekim drugim tvrdim sirom).
Rubove kruga premazati vodom, kako bi se bolje zalepili. Preklopiti, te pritisnuti krajeve da se zalepe. Tako poklopljeno testo, ponovo premazati po ivicama, te ih uvijati u spiralu (a ovo i ne morate, samo lepše izgleda).
Pripremljene calzone slažite u tepsiju na papir za pečenje, ivice premažite mekim margarinom iz kutije, možete malo i od gore na calzone.
Pecite ih na 240°C nekih petnaestak minuta, tj. dok ne porumene. I to je to, spremni su za klopu ili za polazak na put  Fil možete menjati po želji, dodati ili oduzeti sastojke, no, ovo je kao ideja, malo za promenu kada se negde putuje. Prijatno!

BRZI KOLAC ZA MANJE OD 10 MINUTA...BEZ KUHANJA I PEČENJA!

Sastojci
400 gr Petite Beure keksa
300 gr Jaffa keksa
1/2 l jogurta

 
200 ml kiselog vrhnj
  8 zlica secera
1 Vanili secer
1/2 l slatkog vrhnja za slag

Priprema
1.
Nasjeckajte ili natrgajte kekse na vece komade.
2.
U posebnoj posudi pomijesajte jogurt ( moze i vocni ) , kiselo vrhnje, secer i vanili secer, pa primjesajte nalomljene kekse. Sve dobro promijesajte.
3.
Oblikujte po zelji.
4.

 
Stavite u hladnjak da se dobro ohladi i da keks upije tekucinu.
5.
Istucite vrhnje za slag u koji po zelji dodajte malo secera ili vanili secera, ali nemojte previse jer je smjesa od keksa vec dovoljno slatka.
6.
Ukrasite kolac i dobro ohladite.
www.coolinarika.com

četvrtak, 27. travnja 2017.

VANILIJA CIMET KOLAČ

Vrlo je jednostavan za pripremu. Okusom i mirisom podsjeca na medenjake. Nadam se da ce svi uzivati u ovom kolacu

SASTOJCI
Biskvit
5 jaja
125 gr secera
prstohvat soli
3 zlice vode
60 gr brasna
1/2 praska za pecivo
1 zlicica cimeta
1 zlicica đumbira
1 zlicica kakaa



Krema
2 pudinga od vanilije
4 zlice secera
7,5 dcl mlijeka
250 gr maslaca ili margarina



PRIPREMA
Za biskvit, odvojiti bjeljanjke i zumanjke.
U bjeljanjke dodati prstohvat soli, istuci s mikserom do pola te dodati zlicu secera i istuci do kraja.
U zumanjke dodati ostatak secera i 3 zlice vode te pjenasto izmutiti.
U pjenaste zumanjke dodati malo snijega od bjeljanjaka i malo grublje promjesati kako bi se smjese prilagodile jedna drugoj. Zatim sipati zumanjke malo po malo u bjeljanjke i mijesati.
Prosijati zajedno sve prahove i pomalo ih dodavati smjesi od jaja. Mijesati rucno.

Uliti smjesu u kalup velicine 30cm x 25cm (moze i uze dimenzije) oblozen papirom za pecenje te peci na 175 do 180 stupnjeva 20-ak minuta.
Kad se biskvit ohladi prerezati ga na pola i poskropiti ga mjesavinom mlijeka i cimeta.

Za kremu, staviti kuhati 5,5 dcl mlijeka a sa ostalih 2 dcl pomijesati 2 pudinga i secer.
Skuhati puding i djelomicno ga ohladiti.
Dodati maslac te izraditi mikserom.
Namazati polovicu kreme na donju polovicu biskvita te odozgo naribati malo cokolade za kuhanje.

Pokriti drugom polovicom biskvita te pokriti ostatkom kreme.
Za posipanje pomijesati malo cimeta, đumbira i kakaa te posuti po kolacu.
Ostaviti ga u hladnjaku na kratko te posluziti.

Izvor:https://www.coolinarika.com

DOBOŠ ROLAT

SASTOJCI
Kore
10 kom jaja
10 kasika secera
10 kasika brasna
1 prasak za pecivo


 
Fil
10 kom jaja
400 gr secera
200gr cokolade
350gr margarina

Sam
24 kasika secera
4 kom belanca


 
PRIPREMA
Kore
Umutiti 10 belanaca u cvrst slag, polako dodavati kasiku po kasiku secera . Dodati zumanca ,brasno i prasak za pecivo. Kod mene su od ove smese, dobijene cetiri taaanke korice u plehu 25x45.U pleh se stavi papir za pecenje i kutlacom se dodaje smesa (u mom slucaju za jednu koricu su trebale 4 kutlace smese). Bude bas tanko tek da lepo prekrije papir. Pece se jako kratko -treba da ostane svetla. Kad vam se ucini da je gotovo, otvorite rernu i samo pipnite koru od gore-ako se ne lepi testo-gotovo je. Vadite koru sa papirom za pecenje i urolate u rolat-sa papirom. Tako radite dok sve ne potrosite.

Fil
Umutite jaja sa secerom i kuvajte na pari dok se ne zgusne. Kad se zgusnulo, sklonite sa pare i umesajte izlomljenu cokoladu. Mesati dok se cokolada ne istopi i ne dobije kompaktna smesa.Ostaviti  da se ohladi. U hladno, dodati penasto umucen margarin i lepo sjedini da se dobije fina, ujednacena masa.

Uzeti jednu koru, odviti je i odvojiti od papira. Premazati filom (podelite fil na toliko delova koliko imate korica i jos malo da premazete rolat kad bude gotov) i urolati u rolat. Sad uzeti drugu koru,odvojiti od papira, namazati filom. Rolat koji ste vec uvili. sada nastavite da uvijate sa ovom drugom korom,tako sto cete kraj kore prvog rolata nastaviti sa drugom korom. Uf... Ili na trpezarijskom stolu poredjajte kore jednu do druge,namazite filom i uvijajte kao da ste koru pekli u jednoj ogromnoj tepsiji .

Kad je uvijen rolat, premazite ga ostatkom kreme.

Sam
Umutite dobro belanca sa 12 kasika secera u cvrst sneg. Na tihoj vatri istopite 12 kasika secera ,kao kad pravite serbet. Kad se istopio, polako ga dodajte u sam i brzo mutite mikserom. Ovde bi vam dobro dosla necija pomoc.Zatim na pari jos malo mesajte zicom tek toliko da se istope iglice secera. Sklonite sa pare i namazite rolat.

Ako volite, istopite jos 12 kasika secera i pospite po rolatu.

POSLUZIVANJE
Kore mozete peci u bilo kojoj tepsiji-vi procenite koliko zelite da vam bude dugacak rolat. Vazno je samo da kore budu dovoljno tanke.
Sto se tice sama, ja jos uvek nisam napravila onaj pravi kako prave zenice kod nas -moracu od neke da ukradem caku...A do tada , ako niste sigurme mozete ga i preskociti ili staviti slag ili slatku pavlaku. A ako znate caku, javljajte-to mi je omiljeni...

Izvor:https://www.coolinarika.com

ČOKO-WHITE KOLAČ

SASTOJCI
Biskvit
270 grama brašna
10 grama praška za pecivo
350 grama šećera u prahu
80 grama kakaa
320 grama tekućeg jogurta
100 grama ulja
250 grama kuhane vruće kave
2 jaja
1 vanili šećera


 
Krema
650 ml mlijeka
8 žlica šećera
6 žlica brašna
250 grama maslaca ili margarina


 
PRIPREMA
Pripremite  i izvažite sve sastojke za biskvit.
Suhe pomješajte sa suhima.

Jaja izmješajte sa jogurtom.

Dodajte suhe sastojke i na kraju vruću kavu.

U protvan veličine otpilike 30x35 stavite pek papir, pa izlijte smjesu. Pecite na 170 stupnjeva oko pola sata.

Za kremu odvojite pola mlijeka te pomješajte sa brašnom. Drugu polovici mlijeka zakuhajte sa šećerom pa dodajte dio sa brašnom i mješajte dok ne postane gusto. Ohladite. Margarin sobne temperature pjenasto izmješajte mikserom pa ga žlicu po žlicu dodajte u kremu.

Biskvit prerežite na tri ili četiri dijela, po želji pa ravnomjerno nanesite kremu.

Lagano pritisnite da se sve dobro spoji pa stavite na hladno da se krema stisne. Uživajte.

Izvor:https://www.coolinarika.com

ĐULBASTIJE! JAKO UKUSNO JELO...

Sastojci
đulbastije:
500 gr mljevene junetine
400 gr krompira
3 manje glavice luka
2 čena češnjaka
2 kašike brašna
1 jaje

 
po ukusu so,biber,vegeta
bešamel:
malo putera
2-3 kašike brašna
500 ml mlijeka
200 ml vrhnja za kuhanje
malo soli,bibera

 
komadić sira,po želji

Priprema
1.
Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina. Sve fino izmiješati da se masa ujednači.

2.
Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice...

3.
...i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obje strane.

4.
Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!Bešamel- na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući svo vrijeme. Dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, po želji.

5.
U gotov bešamel dodati i malo sira ( kačkavalj, parmezan,gauda, ementaler...po želji ) Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-tak minuta na 220 C.

6.
Zatim skinuti foliju i peći još 15-tak minuta na istoj temperaturi.


https://www.coolinarika.com/

PLAZMA BONBICE ZA SAMO 10 MINUTA GOTOVE

Sastojci
300 gr mljevenog plazma keksa;
50 ml ruma;
100 ml soka po želji;
250 gr margarina za kreme;
250 gr šećera u prahu;

 
200 gr čokolade za kuhanje;
60 gr prženih mljevenih lješnjaka;
50 gr kokosa + malo za posipanje;
50 gr žele bombona;
malo ulja za sjaj čokolade.

Priprema
1.
Plazma keks preliti sa rumom i sokom.
2.
U posebnoj posudi umutiti margarin sa šećerom u prahu.
3.

 
Na pari otopiti 200 gr čokolade za kuhanje. 100 gr čokolade dodati u margarin, a 100 gr pomiješati sa malo ulja, pa ostaviti po strani za prelivanje kugli.
4.
Margarinu i čokoladi dodati natopljenu plazmu, 60 gr mljevenih lješnjaka, 50 gr kokosa i 50 gr sjeckanih žele bombona.
5.
Masu dobro izmiješati (najbolje mikserom) i ostaviti na kratko u frižider da se masa stegne.
6.
Čvrstu masu oblikovati u kugle željene veličine, preliti ih čokoladom i posuti sa malo kokosa.
Posluživanje
Prije služenja dobro ih ohladiti, a onda se prepustiti uživanju…

srijeda, 26. travnja 2017.

GOTOV ZA SAMO 10 MINUTA: BRZI KOLAČ SA KEKSOM I PUDINGOM

Ovo je nešto lagano, toliko jednostavno, (pogotovo za dame koje ne barataju iskustvom izrade kolača, a i vremenom), a tako čokoladno-kremasto…

Sastojci:
1,5 l mlijeka
10 dag čokolade za kuhanje
4 pudinga okusa čokolade

 
8 žlica šećera
30 dg petit keksa
2 vanilin šećera

Priprema:
U 3 dl mlijeka izmiješati pudinge i ukuhati u ostatak mlijeka (1,2 l), sa šećerom i vanilin šećerom.
U skuhani puding dodati razlomljenu čokoladu i miješati dok se ne istopi.

 
U drugoj posudi razlomiti petit kekse i preliti skuhanim pudingom. Sve dobro sjediniti i sipati u kalup po želji (obložiti ga prijanjajućom ili alu folijom).
Dobro rashađen kolač okrenuti na tacnu i ukrasiti po želji – čokoladom, šlagom…
Izvor: coolinarika.com

DEFINITIVNO JEDAN OD NAJLJEPŠI KOLAČA

Sastojci
5 jaja
8 kašika šećera
8 kašika ulja
8 kašika brašna
3 kašike kakaa
prašak za p.
fil 1

 
8 dl mlijeka
15 kašika šećera
8 kašika gustina
250g margarina
fil 2
0,5 l šlaga
100 g mliječne čokolade
150 g čokolade za kuhanje
zaljev
šolja vode
šolja šećera

Priprema
Umutiti sastojke za biskvit i peći na 200 stepeni. Dok se peče provreti zaljev. Pustiti da se oboje skoro ohladi, pa zaliti.
1.

 
Prokuhati mlijeko i šećer, dodati gustin umućen u mlijeku (uzeti od 8dl). Kašike gustina treba da su s vrhom, ali ne baš prepune.
U ohlađen fil dodati prethodno umućen margarin, pa premazati po kolaču.
2.
Izlomiti čokolade u tečni šlag i pustiti da vrije na laganoj temperaturi dok se čokolada potpuno otopi. Ostaviti da se napola ohladi, pa polako preliti po kolaču. Prvi put kad sam pravila bio mi je vruć fil i kako sam ga izlila na bijeli fil odjednom se napravila rupa :D
Isto tako, kad stavljate bijeli fil dobro poravnajte da čokolada ne bi bila deblja tamo gdje je kolač niži. Ostaviti u frižideru dok se čokolada stvrdne i onda staviti foliju na tepsiju.

OVA DEVOJKA JE IZGBUILA 10 KG U SAMO 15 DANA, A POGLEDAJTE KAKO OVO PIĆE TOP MASNE NASLAGE (RECEPT)

Ukoliko želite lakše da smršate, a i da se osjećate zdravije onda morate esti zdravu hranu i imati fizičku aktivnost.
Pored toga mi vam nudimo jedan napitak koji će vam sigurno biti od pomoći u tom procesu. A unastavku pogledajte u čemu je riječ!
NIkada preskačie obroke, a pogotovo ne doručak koji je najbitniji obrok. Ukoliko preskačćete obrok onda samo dobijate kontra efekat, a još povećavate rizik od nastanka dijabetesa i ostalih bolesti.
 

 
Nikada ne smijete konzumirajte brzu hranu i nepirodne, gazirane sokove
-Uvijek morate polako jesti i dobro sažvačite hranu.
-Pijte puno vode.
Ukoliko se pridržavate ovih savjete, onda ćete postići sa bilo kojom dijetom ovakav rezultat!
A u nastavku pogledajte recept na video snimku!

Recept:
* 5-6 listića bosiljka

 
* 5-6 listića mente
* Iseckani đumbir
* Listići zelenog čaja

Prokuvajte dve čaše vode, dodajte đubmir, sklonite sa vatre posle dva minuta, potom dodajte listiće mente i bosiljka i na kraju listove zelenog čaja. Možete dodati limunov sok. Procedite i pijte.

SUPER DESERT!!! PREPREPRE UKUSNO…A PRAVI SE ZA PAR MINUTA!!! OKUS – FANTAZIJA!!! MOJI SU NAPROSTO POLUDJELI ZA OVOM SLASTICOM!!! MORATE JE PROBATI!!!

SASTOJCI
Super desert u čaši Super desert
filovani keks (oreo ili neki drugi)
3 jaja
100 gr. secera u prahu
300 gr. krem sira
1 vanillin secer

 
500 ml. vrhnja za slag
1 konzerva borovnica ili visanja
malo rendane cokolade

PRIPREMA
Ovo je trebalo pripremat u casama ili nekim posudicana, ja sam u kalup za torte pa nek svako sebi izvadi u casu ili posudicu.
Priprema kreme
Trebaju vam 4 posudice za mucenje.
U jednoj posudici na pari izmutite zumanjke i secer u prahu.
U drugoj posudi izmutite vrhnje za slag sa 4 kasike secera.
U trecoj posudi izmutite cvrst snijeg od bjelanjaka.
U cetvrtoj posudi izmutite krem sir i vanillin secer.
Kad su sve kreme spremne spojite ih.

 
U posudu sa krem sirom dodajte izmucene zumanjke i secer u prahu pa izmutite.
Onda izmucenje bjelanjke pa ponovo sve izmutite da se sjedini.
Na kraju izmucen slag.
Sve fino sjedinite pa pocnite sa punjenjem posudica ili casa.
Vec sam napisala ja sam u kalup za torte pa nek svako sebi vadi koliko moze pojest.
U kalup poredat red keksa namocenog u mlijeko.
Preko keksa stavit tanak sloj kreme.
Preko kreme ponovo keks namocen u mlijeko.
Preko keksa pola kreme.
Preko kreme istresite borovnice iz konzerve.
Preko borovnica ostatak kreme.
Ukrasite rendanom cokoladom.
Ostavite u frizider tri, cetri sata da keks omeksa pa posluzite se.

ponedjeljak, 24. travnja 2017.

OVAJ KOLAČ JE PRAVO BOGASTVO OKUSA PREKRASNE VIŠNJE I KREME …

Sastojci
Potrebno je:
2 staklenke višanja
1 pak "Ledo" lisnatog tijesta
Krema
7 dcl mlijeka

 
6 žlica šećera
2 pudinga od vanilije
4 žumanjka
1 margarin za kreme
Ukrašavanje
1/2 l tučenog slatkog vrhnja
10-tak višanja
perlice

Priprema
1.
“Ledo ” tijesto tanko razvući i isjeći na 10 jednakih traka( dva su komada u pakovanju ,znači svaki komad x 5 traka)…
2.

 
Rasporedite višnje i tijesto zarolajte…
3.
Složite u namašćenu tepsiju i ispecite…
4.
Ostaviti 10-tak višanja za ukras .
5.
Krema*
6.
U mlijeku skuhati puding i polovicu šećera, na kraju umiješati žumanjke i još malo na laganoj vatri kuhati…
7.
U ohlađeno dodati dobro izrađen margarin sa ostatkom šećera…
8.
U prigodnu tacnu složiti 4 pečene trake lisnatkog s višnjama, premazati kramom, pa složiti slijedeće 3 trake, opet premazati kremom…2 trake-krema-1 traka- ostatak kreme…složeno
9.
Ukrasiti šlagom ili slatkim vrhnjem, te višnjama i perlicama
10.
Svadbena piramida

KOLAČ NAŠIH BAKA BEZ PEČENJA GOTOV ZA 15 MINUTA

Sastojci
250g mleka
300g šećera
100g čokolade

 
250g margarina
500g mlevene plazme
glazura
100g čokolade
3-4 kašike ulja

Priprema

 
Ispržiti šećer(napraviti karamel),naliti mlekom i kuvati dok se ne rastopi šećer.Dodati čokoladu, margarin(prethodno isečen na kockice) i mlevenu plazmu.Smesu rastanjiti kao za bajadere i preliti čokoladnom glazurom.Ohladiti i seći na kocke.

NAJSOČNIJI NIKAD BOLJI I NEKAD BRŽI...ČUPAVCI SA JOGURTOM

Sastojci
BISKVIT
 3 veća jaja
 1 i po čaša (od jogurta) šećera
 1 vanil šećer
 1/2 čaše ulja

 
 2 čaše brašna
 1/2 praška za pecivo
1 jogurt (od 2 dl)
ZA NAMAKANJE
 20 dkg čokolade za kuhanje
 1 i po dcl mlijeka
 1 vanil šećer
 2-3 žlice šećera u prahu
 5 dkg masla

 
 1 kesica kokosa

Priprema
Jaja, vanil šećer i šećer dobro pjenasto izraditi mikserom.
Dodati ulje. Malo opet izraditi mikserom, pa dodati prosijano brašno sa pola praš. za pecivo. Miksati na najmanjoj brzini miksera ili ručnom batilicom, pa na kraju dodati jogurt i opet lagano sjediniti.

Smjesu izliti u namašćen i pobrašnjen kalup i peći dok biskvit ne porumeni na 18o °C.
Čokoladu otopiti na pari, dodati vanil šećer, šećer u prahu, maslo i mlijeko. To sve dobro mješati na pari dok se ne pretvori u  jednoličnu masu.
Gotovi, ohlađeni biskvit izrezati na kocke. Svaku umočiti u smjesu od čokolade, pa u kokos, ostaviti da se dobro ohladi.
Posluživanje
Meni su čupavci najbolji sutradan, kad se biskvit namoči od čokolade. Tada su mi najsočniji. Stavim ih u plastičnu zdjelu (veću) s poklopcem.
U slast!

MAMIN KREMASTI KOLAČ KOJI USPIJEVA SVAKI PUT

 Recept
:5 belanaca
5 kasika secera,
5 kasika brasna .
Umuti  sne od belanaca pa dodavati po jednu kasiku secera muteci celo vreme zatim  dodati brasno. Peci na 180 stepeni u nauljenoj  formi otprilike 26 cm . Pecenu  toplu koru preliti sa 250  ml mleka i ostavi da se ohladi ;
FIL ;
 1 puding od vanile

 
 1 puding od cokolade,
 1 litra mleka,
 4 kasika gustina
,200 grama secera,
 40 grama cokolade,
300 grama grama margarina
 i 300 ml slaga....

Postupak
 u pola litre mleka i 100 grama secera zakuvati 1 puding od vanile i 2 kasike gustina
U pola litre mleka i 100 grama secera zakuvati puding od cokolade sa 2 kasike gustina i na kraju dodati u to 40 grama cokolade mesajuci da se otopi.

 
Te filove ohladiti .  Posebno umutiti  margarin sa preostalih 5 zumanaca i podeli to na 2 dela .
Pomesati margarin i miksati sa pudingom od vanile a drugi isto to uraditi sa pudingom od cokolade. Pokvasenu koru premazati  belim kremom a onda braon kremom i na kraju staviti slag odozgo i izrendati cokoladu...

U BRAKU SAM 5GODINA I NAŠAO SAM LJUBAVNICU, MLADA, STUDENTICA… IZAĐEMO MI NAVEČE I KRENEMO...

U braku sam 5godina i našao sam ljubavnicu, mlada, studentica… Izađemo mi naveče i krenemo u hotel. Parkiram se ja ispred hotela, počeli se ljubiti…kad kuca neko na prozor.
 

 
Ja se okrećem, vidim svoju ženu…
Blago šokiran, spuštam prozor, ona se samo malo nagne kroz prozor i PLJUNE me u po face, okrene se i ode.

 
Ljubavnica skonta ko je u pitanji, pljune me i ona, doduše više onako simbolično i ode i ona… a ja samo tražio malo zabave…

JEDAN PRONALAZAK OD KOJEG SE TEŠKO ODVAJAM A KADA PROBATE VIDJEĐETE ZAŠTO

Sastojci
Sastojci za 2 kore
10 belanaca
300 gr secera
200 gr mlevenih oraha
3 kasike brasna
Sastojci za fil:

 
600 ml mleka
10 zumanaca

18 kasika secera
1 puding od vanile
250 gr maslaca ili margarina
100 gr zele-bombona
100 gr cokolade za kuvanje
oko 40 komada Petit keksa
250 ml slatke pavlake
sok ili crna kafa kuvana

Priprema
1.
Priprema kora:
Umutiti penasto 5 belanaca, dodati 150 gr secera, onda lagano kasikom dodati 100 gr mlevenih oraha, 1,5 kasiku brasna i nezno izmesati. Peci na pek-papiru na 180 stepeni 35 minuta. Tako napraviti jos

 
jednu koru.

2.
Za fil:
Ukuvati u 600 ml mleka i 18 kasika secera, 10 zumanaca i jedan puding. U ohladjen fil umesati izmiksan maslac i sve dobro sjediniti. Podeliti fil na dva jednaka dela. U jedan deo dodati sitno iseckane zele-bombone,a u drugi istopljenu cokoladu.
3.
Slaganje torte:
kora, pola zutog fila, red Petit keksa umocenog u sok ili crnu kafu (preferiram crnu kafu), drugi deo zutog fila, kora, pola cokoladnog fila, red Petit keksa, drugi deo cokoladnog fila, umucena slatka pavlaka.
Posluživanje
Tortu ostaviti par sati ili preko noci u frizideru da keks omeksa i fil stegne, da se sve fino poveze.
Uzivajte u kafici i parcetu ove zaista ukusne torte.
Prijatno!

nedjelja, 23. travnja 2017.

JEDNOSTAVNO BRZO I UKUSNO RUČAK ZA 15 MINUTA

Sastojci
6 snite sendvic tosta
6 snite kackavalja, gaude...
6 snite sunke
3-4 jaja

 
  prezle

Priprema
1.
Snite sendvic tosta rastanjiti oklagijom..
2.
Na svaki tost staviti po snitu sunke i sira, a zatim pazljivo urolati.. Umesto sunke mozete koristiti i salamu ili American Bacon, ili sunku i slaninu zajedno..kako god volite..

 
  3.
Rolnice uvaljati prvo u jaja, zatim u prezle, pa ponoviti postupak..
4.
Prziti rolnice u vrelom ulju sa svih strana, dok ne porumene..

JEDNA OD NAJLJEPŠI TORTI ZA KOJU JE NAPISAN RECEPT...SPRIČAVAM SE SVIMA KOJI SU DUGO ČEKALI RECEPT ZA OVU TORTU!

Sastojci
BISKVIT
15 dkg lješnjaka
6 bjelanjaka
6 velikih žlica šećera
6 velikih žlica brašna
KREMA
6 žumanjaka

 
10 dkg šećera
2 vanil pudinga
2 velike žlice brašna
1 l mlijeka
1 vanil šećer
25 dkg margarina za kreme ili maslac
10 dkg šećera u prahu
I JOŠ...
20-ak dkg nutele
oko 15 dkg petitebeure keksa

 
10 dkg čokolade za kuhanje
1 šlag

Priprema
1.
LJEŠNJAKE popecite u rerni da potamne, ohladite ih pa ih kroz ruke trljajte da im otpadne korica. u malo boljim trgovinama imate za kupiti već oguljene i popečene.( ja kupim gotove.) stavite ih u čvršću krpu i malo ih stucite batom za meso, ali tako da ostanu i malo krupniji komadići.
2.
 BISKVIT
bjelanjke tucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju lagano ubatite brašno najmanjom brzinom miksera.
kalup za torte promjera 26 cm namažite maslom, pobrašnite a na dno stavite masni papir.
na masni papir rasporedite istučene lješnjake i na njih oprezno rasporedite bjelanjke.
pecite 10-ak minuta na 180 °c. dok dobije malo boju. ohladite.
ohlađeni biskvit prevrnite na pladanj da vam biskvit bude dolje a lješnjaci na vrhu. lagano dignite masni papir. vratite obruč od forme za tortu.
3.
 KREMA
uvrite 8 dcl mlijeka sa vanil šećerom.
batite žumanjke sa šećerom. dodajte 2 vanil pudinga, 2 žlice brašna i dva dcl mlijeka. to ukuhajte u uvrelo mlijeko kao puding.ohlaadite uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica.( ja stavim kremu s posudom u kojoj se kuhala u sudoper s hladnom vodom ide puno brže i miješam povremeno mikserom )
4.
margarin za kreme (ili maslo) izradite dobro sa šećerom u prahu pa dodajte u skroz hladnu kremu.
5.
ČOKOLADU otopite na pari, malo prohladite, pa dodajte u POLOVICU kreme. druga ostaje žuta.
6.
NUTELU malo isto zagrijte (da se lakše da mazat) pa je oprezno namažite na lješnjake.
7.
KEKSE izlomite na nepravilne komadiće ( 1 keks na 4-5 komada) i poredajte po nuteli. Keksa potrošite koliko vam treba da prekrijete cijelu površinu.
Bilo je upita da li staviti svih 25 dkg, ali to nije potrebno.
8.
SADA stavite na kekse žutu kremu, pa čokoladnu i stavite tortu da se hladi preko noći u hladnjak.
kada se ohladila dignite oprezno obruč i obilato namažite šlagom.
ukrasite po želji, ja pospem malo lješnjacima.
9.
REDOSLJED SLAGANJA:
10.
1.biskvit od bjelanjaka
2.lješnjaci
3.nutela
4.keksi
5.žuta krema
6.čokoladna krema
7.šlag

STARINSKI KREMASTI KOLAČ IZ BAKINE SVESKE

Sastojci
Biskvit
6 bjelanjaka
20 dag šećera
2 žlice brašna
20 dag mljevenih oraha
Krema
6 žumanjaka

 
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 puding od vanilije
1 žlica brašna
1/2 l mlijeka
20 dag margarina
10 dag šećera u prahu
2 dl vrhnja za šlag

Priprema
1.
Istući snijeg od 6 bjelanjaka, dodati šećer, orahe i brašno.
2.
Namastiti škrovadu, pobrašniti i peći .
3.

 
Pomiješati žumanjke, šećer, vanilin šećer, puding i žlicu brašna pa skuhati u mlijeku kao puding.Staviti da se hladi.
4.
Margarin pjenasto izmiksati sa šećerom u prahu i dodati u ohlađenu kremu od pudinga.
5.
Kremu namazati na biskvit i odozgo šlag.
6.
Ukrasiti po želji, ohladiti u frižideru i uživati.

ISPOVESTI: DOK SMO BILI STUDENTI, DRUGARU JE MAJKA IZ ZDRAVSTVENIH RAZLOGA ZADRŽANA U BOLNICI RADI LEČENJA…

Dok smo bili studenti, drugaru je majka iz zdravstvenih razloga zadržana u bolnici radi lečenja. Znao sam da nema ko da mu kuva, jeo je suvu hranu iz prodavnice, a ja u znak saosećanja sam mojoj majci rekao da sve što kuva meni kuva duplo. Da ga ne bih uvredio davao sam mu tu polovinu pod

 
izgovorom da su mi mnogo poslali od kuće…jedino sam ga obavezao da vrati te posude mojoj majci ( svi koji su studirali daleko od kuće znaju da majke hoće da biju ako se posude ne vrate 🙂 ). Kada je

 
došao da vrati te posude, moja majka mu onako obazrivo reče da nije kao kad njegova mama kuva, ali da se ona trudila, njegov odgovor na to je bio: “Kad nema ništa, dobro je i to.” Od tada do dana današnjeg nisam progovorio ni jednu reč sa njim.

NEPEČENI FENOMENALNI KOLAČ ILI TORTA.. KAKO GOD ŽELITE!

SASTOJCI
Podloga
150 g mlevenog keksa
50 g mlevenih pečenih lešnika
1 kašika Nutelle ili Linolade nougat
80 ml mleka


 

Krema od sira
500 g svežeg neslanog sira*
250 ml slatke pavlake
1 puna kašika tečnog meda
8 g mlevenog želatina


 

Nougat krema
125 g čokolade Milka Noisette**
1 dl kisele pavlake(vrhnja)

po želji mleveni pečeni lešnici za posipanje

PRIPREMA
Podloga
Pečene lešnike možete samleti u mlinu za orahe ili ih ustniti na krupnije komadiće u najlon vrećici pomoću oklagije. Po ukusu.
Tacnu na kojoj ćete služiti tortu obložiti pek papirom. Postaviti obruč za torte prečnika 20 cm.
Sve sastojke preneti u dublju posudu i promešati rukom. Dobiće se kompaktna masa koja se ne mrvi, a nije gnjecava. Ako se masa mrvi dodati još mleka, a ako je gnjecava dodati još keksa.
Rukom utisnuti masu po dnu kalupa. Poravnati (vidi napomene u ovom receptu). Prekriti celofanom da se ne suši dok se priprema krema od sira.

Krema od sira
Preliti želatin sa 6 kašika vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
Sir, med i tečnu slatku pavlaku, kratko izmešati mikserom da se svi sastojci sjedine.
Nabubreli želatin otopiti na najslabijoj vatri, dodati 4 kašike smese od sira, zagrevati uz neprestano mešanje dok se ne dobije tečna glatka masa.
Tečnu masu sa želatinom uliti u tankom mlazu u smesu od sira uz mešanje mikserom i mutiti mikserom još minut da se svi sastojci spoje.
Odmah naneti preko podloge od keksa, poravnati i ostaviti u frižideru, dok se priprema nougat krema.

Nougat krema
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (ja je topim u mikrotalasnoj pećnici).
Dodati kašiku kisele pavlake uz energično mešanje. Masa će početi da se zgušnjava. Dodavati ostatak kisele pavlake kašiku po kašiku uz energično mešanje. Sa svakom narednom dodatom kašikom pavlake masa će postajati ređa. Ako je smesa pregusta za izlivanje, kratko je zagrejati na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Odmah preliti preko kreme od sira.
Ako volite intenzivniji ukus lešnika, preko nougat kreme odmah posuti mlevene pečene lešnike.
Ostaviti preko noći (najmanje 6 sati) u frižideru.
Tankim, dugačkim nožem proći između torte i obruča. Ukloniti obruč.

Napomene u vezi dekoracije
Za tortu sa slike, naneta je krema od sira preko podloge od keksa, ostavljena je preko noći da se stegne, uklonjen je obruč, pa je cela premazana nougat kremom. Špatulom su pravljeni "talasi" odmah po nanošenju glazure. Torta je nakon ukrašavanja hlađena svega pola sata i servirana.

Napomene:
* Koristim sir Ella sa 0.9% mlečne masti.
**Umesto Milke Noisette može se koristiti bilo koja mlečna čokolada, s tim da se nakon mešanja sa pavlakom umeša i nekoliko kapi arome lešnika.
Ako više volite hrskave podloge, umesto mleka koristite 80 g otopljenog maslaca ili margarina i upotrebite keks koji ste sami krupno usitnili oklagijom.

Izvor: www.coolinarika.com

SLADOLED TORTA - BEZ PEČENJA

Torta se ne peče, jednostavna za pripremu, i veoma osvezavajuca ...!

Sastojci:
150 g keksa,
250 g margarina,
250 g čokolade,

 
150 g šećera u prahu,
7 jaja,
2 šlag kreme.
 Priprema:

Penasto umutiti margarin sa 75 g šećera u prahu. Čokoladu rastopiti sa malo vode pa prohlađenu dodati u margarin i mutiti dok ne bude formirana homogena smesa. U jednoj posudi umutiti sneg od belanaca a u drugoj dobro umutiti žumanca sa 75 g šećera u prahu.

 
Sjediniti žumanca i belanca i dobro umutiti pa sipati u smesu od margarina i mutiti dok ne bude dobijen fini krem. Na tacni ređati keks prethodno umočen u mleko. Premazati filom. Posebno umutiti dve šlag kreme po uputstvu pa naneti preko fila.

“OBIČNA KEKS TORTA” – OVO JE OMILJENA TORTA MOGA MUŽA .SKORO CELU SAM POJEDE, VERUJTE NE PRETERUJEM KAD OVO KAZEM SMILE EMOTICON .JEDNOSTAVNO SE PRIPREMA, A NEMA KO JE NE VOLI.

SASTOJCI
500 gr keksa(sa puterom)
3 solje skuvane jake crne kafe



1/2 l mleka
4 supene kasike brasna
2 kesice vanilin secera
 4 zumanaca
250 gr prah secera
250 gr putera(margarina)
100 gr cokolade za kuvanje



PRIPREMA
Cetiri zumanca pomesati sa sa dve kesice vanilin secera i cetiri s.kasike brasna sa malo hladnog mleka (od 1/2 l).

Ostatak mleka staviti na tihu vatru da provri pa sjediniti sa prethodnom smesom.Mesati dok se fil ne zgusne i na kraju dodati cokoladu da se rastopi.

Posebno penasto umutiti puter sa secerom u prahu i sjediniti sa prethodno ohladjenim filom.

Keks umakati u skuvanu kafu slagati na tacnu i filovati.

Izvor: http://najboljirecepti11.blogspot.ba/

subota, 22. travnja 2017.

TKO VOLI KREMASTE KOLAČ OVAJ ĆE GA KOLAČ RASPAMETITI SVOJIM UKUSOM

Sastojci
biskvit
10 dkg sjeckani prženi lješnjak
7 bjelanjaka
15 dkg šećera
1 dl ulja
7 žlica brašna

 
1 prašak za pecivo
krema
7 žumanjaka
7 dl mlijeka
7 žlica šećera
2 vrećice puding od vanilije
250 g maslaca ili margarina
glazura
20 dkg čokolade
10 dkg maslaca
malo ulja
i još
1 nutela
20 dkg pettit beure keksa

Priprema
1.
Na lim za pečenje 30×40 stavi pek papir i na njega rasporedi ravnomjerno lješnjake.
2.
Ulupaj čvrsti snijeg od bjelanjka i šećera, zatim dodaj ulje, te na kraju lagano kuhačom umiješaj brašno s pp.
3.

 
Stavi peći u zagrijanu rernu na 180 C 15 minuta.
4.
Kada je biskvit ispečen okreni da lješnjaci budu gore, te premaži nutelom.
5.
Kekse umoči u vruće mlijeko, te složi preko nutele.
6.
Skuhaj kremu, te u hladno dodaj izrađeni maslac, te ju premaži po keksima.
7.
odozo glazura ili tko voli šlag.
8.
SAMO DA NAPOMENEM: ovaj put sam u kremu dodala 10 dkg maslaca i 2 dl slatkog vrhnja..........
meni savršena kombinacija, pogotovo ako kolač ne mora stajati više dana.
Posluživanje
meni je osobno bolja glazura, ali tko voli više šlag može i njega stavit umjesto glazure.
ovaj put sam skuhala kremu kako piše i u gotovu kremu sam dodala 250 g čokolade s 50% kakaa, oko 100g maslaca i na kraju 350 ml vrhnja .......... krema je nešto posebno.

RAFAELO TORTA ZA “25 MINUTA” – ZA NJU KAŽU DA JE KRALJICA MEĐU TORTAMA

Sastojci
Za biskvit:
7 bjelanjaka
150 g šećera
1 vrećica Vanilin šećera

 
1 vrećica Praška za pecivo
70 g Pšeničnog oštrog brašna
150 g Kokosova brašna
Za kremu:
7 žumanjaka



2 vrećice Vanilin pudinga
700 ml mlijeka
100 g maslaca
100 g šećera u prahu
500 ml slatkog vrhnja
Još potrebno:

 
12 komada petit beurre keksa
oko 100 ml mlijeka
2-3 žlice maraskina
Za posipanje:
50 g kokosova brašna

Priprema
Za biskvit:
Bjelanjke istucite u snijeg i postepeno dodajte šećer i vanilin šećer uz miješanje.
Prašak za pecivo pomiješajte s brašnom te dodajte bjelanjcima, a zatim lagano umiješajte kokosovo brašno.
Smjesu ulijte u kalup za torte promjera 26 cm koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 15-20 minuta dok površina ne postane lagano žuta.



Biskvit ohladite i stavite na tanjur tako da gornju stranu okrenete prema dolje.Možete ga navlažiti sa malo mlijeka.
Za kremu:
Žumanjke izmiješajte s pudingom i 200 ml mlijeka.
Preostalo mlijeko stavite kuhati i kad zavrije umiješajte pripremljenu smjesu. Kuhajte uz miješanje dok se ne počne zgušnjavati, a zatim maknite s vatre i ohladite.
Maslac i šećer izmiješajte električnom miješalicom i umiješajte u hladnu kremu.
Slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte u kremu.
Na biskvit stavite pola kreme, zatim posložite kekse koje ste umočili u smjesu mlijeka i maraskina. Prekrijte ostatkom kreme. Tortu pospite kokosovim brašnom.

SUPER RECEPT ZA SUPER ČOKO TORTU : RUSKI RECEPT SLATKOG ZALOGAJA.

SASTOJCI:

Za kuglice sa sirom
250 gr krem sira
50 gr prah šećera
3 kašike gustina
60 gr kokosa
2 žumanca
Za biskvit
2 kašike brašna
6 bjelanaca
4 žumanca

 
40 gr prah šećera
3 kašike kakaa
2 kašike gustina
100 gr čokolade za kuhanje
1 mala kašičica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
malo soli

Glazura
100 gr čokolade za kuhanje

 
3 kašike kiselog vrhnja

NAČIN PRIPREME:

Pripremite kuglice tako što ćete pomiješati prvo krem sir i šećer u prahu,a zatim dodati gustin i žumanca.Sve umutiti mikserom i umiješati kokos.
Od dobivene smjese oblikujte rukama kuglice i redajte ih na papir za pečenje,a zatim ostavite u frižider.
U posudi pomiješati dva ćumanca sa šećerom u prahu i umutiti mikserom.
Čokoladu istopiti na pari pa ostaviti da se prohladi i umiješati u smjesu sa žumancima.
Bjelanca takođe umutiti i dodati 20 gr šećera u prahu.
Polako sve sjediniti sa čokoladnom smjesom.

U drugu posudu pomiješajte zatim kakao,gustin i pecivo,a zatim dodajte brašno pomiješano sa vanilin šećerom.

Suhu smjesu zatim pomiješajte sa smjesom od čokolade.

U kalup za torte poredati kuglice od sira i kokosa,a zatim prelijte čokoladnom smjesom ( SLIKA ).
Pecite sve u rerni 35-40 minuta na 180°.

Na kraju kada vam se kolač ispeče prelijte ga čokoladnom glazurom (istopite čokoladu sa kiselim vrhnjem).

Ostavite tortu u frižider da se ohladi i stisne,a zatim poslužite.

SOČNI KOLAČ ZA 20 MIN U PAR JEDNOSTAVNIH POTEZA!!!!

Sastojci
25 dag maslaca
30 dag šećera
6 kom jaja

1 vrećica vanilin šećera ili nekoliko kapi
ekstrakta vanile
13 dag brašna

 
25 dag 60% plemenite čokolade ( ja sam
koristila 70%)

Priprema
1. Maslac pjenasto izmješajte s šećerom, dodajte 6 jaja (ne odvajati), miksajte, dodajte
vanilin šećer, brašno, te otopljenu čokoladu za kuhanje.
2. Dobro namastiti i pobrašniti kalupe za souffle , žlicom staviti smjesu u njih i peći na
200°C, (pećnica mora biti unaprijed zagrijana) točno 11 minuta. Ako imate metalne
kalupe za muffine, smanjite vrijeme pečenja na 9 ili 10 minuta.

 
3. Pečene ostaviti u kalupu , točno 2 minute na rešetki, onda lagano nožićem odvojiti
smjesu od stijenki kalupa, te izručiti na desertni tanjurić.
Posluživanje
U smjesu po svome ukusu možete dodati Bailey's likera ili možda žlicu mljevenih prženih
lješnjaka...
Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem i dekorirajte svježim voćem. Još bolje je ako imate
sladoled od vanilije. Ukoliko želite probati ovaj kolač ispeći, a nemate kalupe za souffle,
nema veze, odlično će poslužiti i keramičke šalice za kavu ili male teglice ravnih stranica ili
metalni kalupi za muffine.Važno je znati da metalni kalupi malo jače i brže peku, pa
biste trebali skratiti vrijeme pečenja u njima, barem za minutu-dvije!!
 Moje keramičke kalupe sam kuplia u Mulleru u City centru One, mali koštaju 12, a veći 22
kune.
 Od ove količine sastojaka ispalo mi je smjese dovoljno za 12 manjih ramekina.

petak, 21. travnja 2017.

EPOKSOIDNI PODOVI UH KAKO SU SAMO LIJEPI

Kako i koliko dugo se postavlja, za što se sve koristi i kolika je cijena?
Načini uređivanja interijera i eksterijera nikad nisu bili raznovrsniji. U moru noviteta jedan nam je posebno zapeo za oko – epoksidna smola. A moramo priznati da i najviše vaših upita dobivamo upravo na ovu temu. Pa, o čemu je točno riječ? Epoksi smola ili, ispravnije, visokodekorativna smola je visokokvalitetan materijal za oblaganje podova i zidova, ali i drugih površina. Razlikuje se od drugih obloga po tome što je elastičnija i čvršća od gotovo svih drugih materijala, a može se

 
dekorirati na gotovo neograničene načine. Za više detalja o epoksi smoli, ili kako se ona stručnije zove – visokodekorativnoj smoli, pitali smo Marka Smrekara, direktora tvrtke Dispono interijeri.
Elastična je i čvršća od gotovo svih matrijala, a dekorira se na razne načine
– Dakle, visokodekorativna smola je materijal na bazi epoksida sa svojstvima visoke dekorativnosti. Pogodna je za primjenu u interijerima i eksterijerima. Naravno, samo određeni tipovi smole idu u eksterijere zbog otpornosti na vanjske utjecaje. Koristi se kako na podovima, tako i na zidovima i

 
stepeništima. Izuzetno je pogodna i kao zamjena za keramiku u kompletnom interijeru.



Nema fuga, izuzetno ju je lako održavati i, što je najbitnije, može izgledati kako god kupac poželi. Još jedan vrlo zanimljivi segment kod visokodekorativne smole su dekorativni zidovi, koji se izrađuju isključivo po narudžbi te su prilagođeni svakom pojedinom prostoru i želji kupca – objašnjava.
Posebno nas je zanimao način na koji se postavlja epoksi smola i možemo li se u tu avanturu upustiti sami ili je ipak bolje prepustiti posao stručnjacima. – Postavlja se u slojevima, od temeljnog premaza pa sve do završnog laka, te ovisno o tipu izabranog materijala ide u od 4 do 6 slojeva. Vrijeme trajanja radova je otprilike 4 do 6 dana. Svaki sloj se suši 24 sata. Naša preporuka je da se za postavljanje visokodekorativne smole angažiraju isključivo stručnjaci!
Razlog je niz profesionalnih alata koji su nužni prilikom ugradnje, ali i poznavanje samih materijala te iskustvo i znanje izvođača. Visokodekorativna smola nije gotov proizvod koji se može kupiti u trgovini i postaviti po principu URADI SAM, već su to višekomponentni sistemi koji imaju svoja pravila miješanja i nanošenja te je ipak potrebna određena edukacija i iskustvo kako bi se ona ugradila na način da ima zadovoljavajući izgled i funkciju za svoga korisnika. Svaki interijer s visokodekorativnom smolom je ručni rad i na neki način unikat – ističe Marko i dodaje kako ovaj materijal nije postao omiljen bez razloga već ga nekoliko čimbenika čini iznimno primamljivim interijerskim rješenjem.


– Spada u kategoriju toplih podova (kao parket), a ima sve karakteristike čvrstih podova. Također, visokodekorativna smola pogodna je za ugradnju na podno grijanje, u prostore tuš-kabina (nije potrebna kada) jer stvara efekt bazena, vrlo se lako održava, nema fuga, ima određenu elastičnost. Također, jako važan element je da nema ograničenja u dizajnu, s visokodekorativnom smolom samo je mašta granica – objašnjava Marko i napominje kako je visokodekorativna smola također prihvatljiva i cijenom.
– Kod nas u Dispono interijerima može se pronaći za već od 250 kn po četvornome metru s ugradnjom – otkriva Marko i dodaje kako je epoksi smola ekološki prihvatljiva i nije štetna za organizam. – Nakon što se materijal nanese u svim svojim slojevima i potpuno osuši, eventualna emisija štetnih tvari svedena je na nulu (podaci toksikološkog zavoda). Čisto da pojasnimo za one koji ne vjeruju novitetima – i klasični parket, koji je vrlo zastupljen na našem tržištu, površinski je tretiran lakovima na bazi poliuretana. A što se tiče otpornosti na skupljanje bakterija i gljivica – izuzetno je otporna jer nema fuga i spojeva u kojima bi se one mogle nakupljati prenosi jutarnji.hr

MOKRI KOLAČ: TOLIKO JEDNOSTAVAN I SOČAN DA ĆETE GA POŽELJETI SVAKI DAN!

Sočan je i ukusan, a namirnice za njega vjerojatno najčešće imate kod kuće. Evo što vam treba:
Sastojci:
Tijesto:
3 jaja
12 žlica šećera
12 žlica ulja
12 žlica mlijeka
  12 žlica brašna
3 žlice kakaa

 
1 prašak za pecivo
Za preljev:
2 ½ dl mlijeka
10 žlica šećera
Za premaz gore:
3 šlaga

Priprema:
Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a žutanjke miksajte mikserom najvećom brzinom dodajući šećer, ulje, brašno, prašak za pecivo, mlijeko i kakao. Kad se svi sastojci dobro povežu dodajte i snijeg od bjelanjaka mješajući najmanjom brzinom. Snijeg u smjesu možete umiješati čak i žlicom.

 
  U podmazanu tepsiju izliti smjesu i staviti peći na 180 °C. Još topli biskvit preliti sa hladnim prelivom. Na hladno staviti šlag i potpuno ohladiti. Ako slažete ovaj kolač u proljeće možete staviti na šlag i svježe jagode narezane na komadiće.
izvor: coolinarikarecepti.blogspot.com

BIO SAM TREĆA SMJENA KADA MI JE NAJBOLJI DRUGAR JAVIO DA MI JE MLAĐI BRAT IMAO TEŠKU SAOBRAĆAJNU...

Bio sam treća smjena kada mi je najbolji drugar javio da mi je mlađi brat imao tešku saobraćajnu nesreću i da su šanse da preživi minimalne, skoro nikakve. Kada sam to pročitao skoro da sam izgubio svijest, molio sam poslovođu da me pusti da idem do bolnice,
 

 
ali obzirom da nije imao zamjenu za mene nije mi dozvolio. Opsovao sam ga, skinuo radnu uniformu i napustio radno mjesto. Kada sam stigao u bolnicu na recepciji su mi rekli da je vjerovatno neka graška jer nikoga nisu zaprimili sa takvim povredama. Obzirom da sam bio u stanju šoka, pozvali su policiju te su im i oni potvrdili da nikakve saobraćajne nesreće nije bilo, naročito ne tako tragične. Pozvao sam prijatelja a on mi je rekao aprililili. PIP SAM MU MATER i prekinuo vezu.

 
Od tada su prošle više od tri godine, nikada ni jednu riječ nisam sa njim progovorio. Na kraju se ispostavilo da sam zaista tu veče izgubio brata, jer on mi je bio kao brat. Često sam tužan zbog svega, ali nikada mu neću moći oprostiti tu glupost.

OVAJ KOLAČ SVI OBOŽAVAMO: SNICKERS

SASTOJCI
10 bjelanjaka
17 žlica šećera
10 dkg mljevenog kikirikija(kupiti u ljusci-obavezno)
10 dkg mljevenih-prženih lješnjaka
1 žlica ulja
3 žlice brašna
2 žlice kakaa i 1 prašak za pecivo : )


 
KREMA
10 žumanjaka
10 dkg čokolade + dvije snickers čokoladice
20 dkg šećera
20dkg margarina
20dkg sjeckanog kikirikija
1 karamel preljev koji se stavlja preko kreme


 
PRIPREMA
Bjelanjke odvojimo od žumanjaka te ih izmiksamo u čvrstu pjenu(ja dodam i mrvicu soli za čvrstoću),nakon toga dodamo šećer i ulje.
U jednu posudu stavimo lješnjake,mljeveni kikiriki(najbolji je onaj u ljusci,pa ga oljuštite i sameljite),brašno,prašak za pecivo i kakao i onda to sve lagano i oprezno umješamo u čvrsti snijeg da nam i dalje ostane što čvršći.
To sve stavite u lim koji ste predhodno namazali maslacem(ja stavim na papir za pečenje tako mi je bolje) i pecite biskvit na 180*C oko 25 min,ali provjeravajte jer vrijeme pečenja ovisi kakvu pečnicu imate : )

KREMA
Izmiksane žumanjke i šećer staviti na paru i skuhati,kad je već kuhano dodajte čokoladu i lagano miješajte dok se čoksa ne istopi(ja dodam i dvije snickers čokoladice, a ne morate) : )
Stavite to da se ohladi i onda u hladno izmiksajte margarin (ja stavljam onaj za kreme sa okusom slatkog vrhnja,a može i obični).Nakon toga u kremu stavite isjeckani kikiriki i onda kremom premažite biskvit.. i sad ono najbolje trebali bi napraviti tko zna preljev od karamele ali ja kupim Kandit karamela preljev i stavim ga preko kolača,ima varijanta i sa kupljenim pravim karamelama pa ih otopite, ali ovaj kupovni preljev je genijalan : )

GLAZURA-GANACHE OD ČOKOLADE
Glazura nije klasična nego pravite ganache od čokolade zato i izgleda tako deblja na slici,a pravite na slijedeći način:

500 ml slatkog vrhnja (ja radim sa zbregov sl vrhnjem)
300gr čokolade ( radim sa onom iz Lidla za kuhanje i ne smije biti čoksa da je ispod 50% kakaa ),

Vrhnje zakuhaje skoro pa do vrenja,maknite sa vatre i u njega stavite izlomljenu čokoladu te lagano miješajte (sa puuuuunnnooo ljubavi) : ))) dok se sva čokolada ne istopi i prelijete preko kolača i dobro,dobro ga ohladite prije posluživanja!

Dobar tek i uživajte u kolaču : )

POSLUZIVANJE
Napomena:ganache će Vam biti skroz rijedak i zato kolač mora ostati u dubljem limu za pečenje kad stavljate ganache preko kolača, ganache će se kroz nekoliko sati u hladnjaku stisnuti...

Izvor:http://www.coolinarika.com/

NAPRAVITE SAMI DOMAĆI EUROKREM KOJI JE BOLJI I ZDRAVI OD KUPOVNOG A DOĐE GA DOSTA

 SASTOJCI
– 150 ml. vode
– 300 grama šećera
– 2 vanilin šećera


 

– 200 grama putera
– 200 grama mleka u prahu
– 100 grama čokolade
– 100 grama bijele čokolade


 

PRIPREMA
U posudu staviti vodu, šećer i vanil šećer. Sve zajedno zagrijte dok se šećer ne otopi.
Dodati bijelu čokoladu i mešati dok se ne istopi. Čim proključa skloniti sa šporeta i ostaviti da se prohladi. U to ubaciti puter i mlijeko u prahu. Dobro izmiješati pa podijeliti na dva dijela.

Na pari otopiti čokoladu pa dodati u jedan dio, a drugi dio ostaviti bijel.
U teglu kašikom dodavati tamnu pa bijelu masu ili u isto vrijeme sipati obe mase pa poklopiti teglu.

Izvor: coolinarika.com

SAZNAJTE KAKO LAKO UKRASITI TORTU FONDANOM - KAKO NAPRAVITI FONDAN MASU NAJJEDNOSTAVNIJE

Naša fondan smesa je ista kao kupovna, zašto bacati pare na gotovu smesu kad je za mnogo manje novca možemo i sami napraviti.
Fondan smesa
Sastojci
100 gr margarin
100 gr med

 
1 kom želatin 10 gr
 oko 1500 gr šećer u prahu

Priprema
Margarin i med pomešati pa staviti da provri. Čim provri skloniti.
Želatin razmutiti u 60ml vode i mutiti dok se ne razbije sav.
U posudu staviti oko 500 gr prah šećera pa istresti želatin margarin i med, mešati kašikom ili mikserom, onim mutilicama za testo dok se ne dobije ujednačena smesa, onako gušća.
Postepeno dodavati prah šećer i mesati, posle mesiti jer više neće biti mekano.
Izvaditi na radnu površinu pa mesiti kao obično testo dodavajući šećer.

 
Smesa je gotova kad više se ne lepi za ruke i površinu, da ne bude ni premekana ni pretvrda. Kad je mekana onda se lepi a kad je pretvrda onda se drobi. Farbate je tako što odvojite deo smese i sipate tečnu farbu za kolače. Ja sam za prvi put radila sa bojom u prahu pa sam videla da se ona tesko spaja, izaberite ipak tečne, dodajte još malo šećera i biće bolje.
Obavezno posipajte šećer u prahu dok je rastanjujete, da se ne lepi za površinu. Smesa koja vam preostane umota se u kesu i ostavi na hladno, može da stoji do mesec dana. Ako se stvrdne možete da je premesite. ja sam malo pokvasila ruke pa premesila a to se radi i sa margarinom, ne otopljenim. Takodje tako se i lepi ako pravite cvetiće ili neke oblike.
Morate da pazite jer se jako brzo suši, čim zavrsite sa jednim delom odmah ostatak vraćajte u kesu. Od ove količine sasvim je dovoljno za jednu veliku tortu, dobije se 2kg smese, naravno sve se može korigovati. napraviti od pola mere.

OVO MORATE PROBATI LEDENE KOCKE SAMO OVAKO I NIKAKO DRUGAČIJE

SASTOJCI
Biskvit
7 bjelanjaka
7 žlica šećera u prahu
7 žlica brašna prstohvat soli
120 ml mlakog mlijeka


 
Krema prva
7 žutanjaka
7 žlica šećera
5 žlica škrobnog brašna
750 ml mlijeka
250 gr margarina za kreme

Krema druga
2 vrećice šlag pjene 250 ml mlijeka


 
PRIPREMA
Bjelanjak i sol umutiti tako da se dobije čvrsti snijeg. U snijeg postepeno dodavati šećer i brašno i sve lagano umiješati. Smjesu za biskvit izliti u kalup promjera približno 24×24cm.

Pećnicu zagrijati na 175*C i peći biskvit 10 minuta. Pečeni, još topli biskvit preliti s toplim mlijekom i ostaviti da biskvit skroz upije mlijeko. Biskvit ohladiti.

Od žutanjaka, šećera, gustina i mlijeka skuhati kremu. Nakon što se krema skroz ohladila u nju dodati margarin izrezan na listiće pa kremu dobro promiješati (izmiksati) da bude skroz glatka. Kremu premazati preko ohlađenog biskvita. Na kraju umutiti šlag i premazati kolač.

Prije posluživanja kolač dobro ohladiti (najbolje je ostaviti ga u hladnjaku preko noći).

Izvor:http://receptii-i-ideje.blogspot.ba/

srijeda, 19. travnja 2017.

JESTE LI PROBALI KOLAČ 7+7+7? NAKON ŠTO POGLEDATE RECEPT BACIT ĆETE SE NA POSAO!

Izuzetno kremast i ukusan kolač koji osvaja na prvi zalogaj. Raj za vaša nepca!
Sastojci
Biskvit
7 bjelanjaka
7 žlica šećera
7 žlica oštrog brašna

 
3 žlice mlake vode
Preljev
1 dl mlijeka
malo ruma

Krema
7 žumanjaka
7 žlica šećera
6 žlica oštrog brašna
1 žlica gustina
8 dl mlijeka
250 g margarina
1 kesica šlag pjene
50 g čokolade

Priprema
Biskvit: Izmiješati 7 bjelanjaka i postepeno dodavati šećer, brašno i vodu. Biskvit staviti u nauljenu tepsiju i peći na 160°C dok ne porumeni (oko 25 min). Izvaditi biskvit čim dobije boju. Ostaviti da se ohladi. Kada je biskvit ohlađen treba ga izbosti čačkalicom i preliti s 1 dl mlijeka i malo ruma.

 
Krema: dobro izmiješati žumanjke, brašno, šećer, gustin i 1 dl mlijeka. Navedenu smjesu dodati u 7 dl vrućeg mlijeka i kuhati 5 minuta. Ostaviti kremu da se ohladi. Kada je krema hladna u nju dodati 1 margarin i dobro izmiješati.
Gotovu kremu premazati po biskvitu. Pripremiti šlag po uputama na kesici i premazati kolač. Nakon toga sitno nasjeckati čokoladu i posuti po kolaču piše coolinarika.com

JAFA KOLAČ U DVA KORAKA

Sastojci:
2 jaja
12 kašika šećera
12 kašika mleka
10 kašika ulja
15 kašika brašna

 
  prašak za pecivo
4 kašike džema od kajsije
 veća nastrugana zamrznuta narandža
4 kašike mleka
2 kašike ulja
100 g čokolade
50 g putera
2 kašike mleka

Priprema:
 Korak 1.
Umutiti 2 jaja, šećer, mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo ispecite u velikom plehu tanju koru. Podelite je na pola jedan deo izmrvite.
Korak 2.

 
U izmrvljeni deo dodajte nastruganu narandžu, džem, mleko i ulje napravite jednoličnu smesu. ovom smesom filovati preostalu polovinu kore. Napraviti glazuru od čokolade, putera i mleka preliti preko fila . Ohladiti iseći na željene oblike.

JEDAN PRONALAZAK OD KOJEG SE TEŠKO ODVOJITI JEDNA OD LJEPŠIH TORTI

SASTOJCI
Kora
2 šolje brašna
3 kašika džema od kajsije
1 kašičica sode bikarbone
3 kašike ulja
1 šolja šećera
1 šolja (za belu kafu) mleka
1/2 praška za pecivo


 
Fil
1 l mleka
3 pudinga od vanile
1 šolja šećera

250 g margarina
1 kesica burbon vanillin šećera


 
PRIPREMA
Kora
U posudu staviti džem, mleko, ulje i šećer i mešati dok se sastojci ne sjedine. Sodu bikarbonu dodati u brašno promešati i dodati u posudu s predhodno izmućenom smesom. Ispeći u četvrtastom plehu( 40×35 cm), 20 minuta na 200 C. Ohlađenu koru iseći na 4 jednaka dela. Ukoliko je manji pleh pa kora bude deblja, svaki deo prerezati još jednom po dužini.

Fil
Skuvati 800 ml mleka (od ukupno ll) i dodati šećer. U preostali deo mleka pomešati pudinge od vanile, skuvati ga kao puding, pa ohladiti. U ohlađen fil dodati predhodno umućen margarin i prah šećer.

SLAGANJE
Uzeti trakicu biskvita i premazati filom. Srolati kao rolat i staviti na sredinu tacne. Sve preostale trakice mazati filom i lepitu uz rolat i tako dobijate izgled točka. Ostatak fila namazati samo po površini torte, zatim je celu premazati šlagom. Staviti u frižider da se stegne.

Savet
Zanimljiva je zbog obrnutog načina slaganja, a super je jednostavna za pravljenje. Po meni ovaj recept je pravo iznenađenje, prvo zbog toga kako torta izgleda na tacni, jer su kore složene neuobičajeno tj. vertikalno, a drugo je punoća ukusa ove torte.

Izvor:http://www.receptimojebake.info

ponedjeljak, 17. travnja 2017.

MOJ MUŽ ME VARA I TO PRAKTIČNO OD KAKO SE ZNAMO. NIKADA MU NISAM BILA JEDINA

Moj muž me vara i to praktično od kako se znamo. NIKADA MU NISAM BILA JEDINA, ali sve mislim doćiće dan kada će se posvetiti samo meni. Međutim već imamo po 40 godina, 17 godina smo u braku i on se apsulutno ne mijenja, čak je postao i gori.

 
Većinu njegovih ljubavnica znam, jer relativno smo malo mjesto i teško je čuvati tajne. OPRAŠTAM MU JER GA VOLIM! Na moju žalost, čini mi se da je i mom strpljenju, mojoj toleranciji došao kraj. NAČULA SAM NEŠTO GROZNO, ALI NISAM mOGLA DA VJERUJE, TAČNIJE NISAM ŽELJELA Da VJERUJEM DA ME VARA Sa NJOM. U srijedu sam mu rekla da ću poslije podne da idem kod mojih na selo i da me neće biti do petka.

 
Otišla sam, ali samo do jednog kafića iz kojeg se jasno vidio ulaz u zgradu. Nakon nekih pola sata pojavila se moja najbolja prijateljica, žena sa kojom dijelim sve i dobro i zlo, žena koja zna koliko patim jer me muž zapostavlja i koliko se nadam da će doći dan kada ću mu biti jedina. Evo 3 dana sam podpuno skrhana od bola, ne znam kako dalje i kuda, jer ne samo da gubim muža, već i najbolju, pa i jedinu prijateljicu koju imam

TIRAMISU TORTA

Za specijalnu priliku, specijalna izvjedba tiramisu poslastice! Slaganje piskota ovog tiramisua  je poseban i jako mi je zao sto nem...